De ziekte van Hirschsprung in kindertaal

Voor (kleine) kinderen met een zeldzame ziekte is het belangrijk dat ze op niveau informatie kunnen lezen over wat ze hebben.

Maar wat nou als die informatie er niet is?

Vanuit mijn eigen ervaring heb ik een concept ontwikkeld waardoor kinderen alleen of samen met hun ouders/ vriendjes deze informatie wel op eigen niveau kunnen lezen en bekijken.

Het concept bestaat uit een buddy die het verhaal verteld, het verhaal zelf (of meerdere boeken daarvan) en verschillende tools die het verhaal kunnen ondersteunen.

Ik probeer zoveel mogelijk mensen en kinderen te bereiken om informatie te delen over de ziekte van Hirschsprung en darmspoelen. Het missen van informatie op leuke speelse en begrijpelijke manier was iets wat ik heel erg miste als kind en ik hoop het nu andere kinderen wel te kunnen bieden.

Meteen de boeken bekijken? Klik dan hier <—-

DE ZIEKTE VAN HIRSCHSPRUNG

De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren, chronische darm afwijking waarbij de darm de ontlasting niet richting anus kan bewegen, omdat de zenuwcellen in een bepaald deel van de darmwand ontbreken. De ontlasting stapelt zich op en er kunnen infecties ontstaan.

 

De ziekte van Hirschsprung kent verschillende ziektebeelden.

Waar de een de rest van zijn of haar leven een stoma draagt of elke dag moet darmspoelen, kan een ander met een operatie zijn geholpen. De ziekte van Hirschsprung heb je je hele leven. Meestal wordt de ziekte in de eerste levensjaren vastgesteld maar dit kan ook op latere leeftijd nog gebeuren. De ziekte is zeldzaam, jaarlijks worden er ongeveer 40 kinderen mee geboren.

 

Kinderen met deze ziekte blijven onder controle van een kinderchirurg. Maar ook jongeren en volwassenen zijn vaak nog aangewezen op medische begeleiding.

Drijfveer

Als ik mensen vertel over de uitkomst van mijn afstudeerproject krijg ik vaak de vraag wat de drijfveer was om juist iets voor de kinderen met de ziekte van Hirschsprung te maken.

Ik ben zelf enkele dagen na de geboorte gediagnosticeerd met een lichte vorm de ziekte van Hirschsprung en mijn ervaring als kind was dat er eigenlijk geen informatie was voor kinderen die op een leuke en begrijpelijke manier meer inzicht gaf in de ziekte.

 

Ik mocht mijn eigen afstudeeronderwerp kiezen en kwam er na onderzoek achter dat er eigenlijk niks veranderd was op dat gebied. Ik wist dat er een mooie kans lag als vormgever en ervaringsdeskundige om daar iets aan te doen en mijn ervaring als kind op een positieve manier in te zetten.

 

Foto- mini me in UMC Radboud Nijmegen

Voorkant boek Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis Monique Klaare
Momo beer Studio MOKKA drollie dokter

Buddy

De zeldzaamheid van de ziekte kan bij kinderen die de ziekte hebben een gevoel van eenzaamheid opleveren.

Ik heb daarom Momo beer ontworpen die het verhaal kan vertellen als een vriendje. Momo beer heeft zelf ook Hirschsprung.

 

De ontwikkeling  van de buddy begon bij het schetsen van ontwerpen. Deze heb ik getest bij de doelgroep om erachter te komen welke buddy het beste zou passen om het verhaal te vertellen. De beer werd gekozen en heb ik daarna verder ontwikkeld tot hoe Momo beer nu is.

 

Kinderen kunnen ziekenhuizen als een spannende omgeving ervaren, vaak omdat deze bezoekjes vaak gepaard gaan met pijn. Het boekje en de buddy samen moeten er dan ook voor zorgen dat de kinderen zich wat geruster voelen.

 

Studio MOKKA Monique Klaare

Verhaal boek 1 

Omdat de ziekte van Hirschsprung een zeldzame ziekte is die veel ziektebeelden kent ben ik dieper op het “operatie verhaal” ingegaan: een operatie die eigenlijk in alle gevallen van de ziekte nodig is.

Hiervoor heb ik een eigen verhaallijn in dicht vorm ontwikkeld met bijpassende beeldtaal. Het verhaal is didactisch geschreven: zo zouden de kinderen zonder de ziekte het verhaal ook kunnen lezen en met taal kunnen oefenen.

 

De “kindertaal” is binnen de ziekte van Hirschsprung in kindertaal heel erg belangrijk. Zeker als het gaat over het bespreekbaar maken van ontlasting en darmziekten.

Om het makkelijker te maken heb ik in Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis gebruik gemaakt van grappige synoniemen in de vorm van andere tekst voor ontlasting: zo heet poep in het boekje Drollie(s) en zijn deze op een bepaalde manier getekend. Kenmerkend voor de ziekte van Hirschsprung is de slechter werkende darm(en). Via de combinatie van o.a. onderstaand  verhaal en het beeld komt een gesprek daarover makkelijker op gang en krijgen kinderen meer inzicht in de ziekte van Hirschsprung.

 

Knuffel Momo beer

De Momo beer is een vriendje in goede en slechte tijden, een hart onder de riem en een fijne knuffelvriend in spannende tijden. De haakpatronen zijn ontwikkeld door en elke beer wordt gehaakt door een vrijwilliger, de naam van de haakster staat op een kaartje die je bij de beer krijgt.

 

Handpop versie Momo beer

Een handpop versie van de Momo beer / dokter waardoor er meer interactie mogelijk is tussen de ouder en het kind terwijl ze samen het verhaal lezen.

Deze dokter beer kan helpen bij het verwerken van bepaalde indrukken en bij het uitleggen van een spannende situatie of ingreep. Een hart onder de riem en een fijn gezicht in spannende tijden.

De handpoppen worden door vrijwilligers met de hand gemaakt en kunnen qua uiterlijk wat van elkaar verschillen. Ze zijn allemaal uniek.

Momo beer haken 2 Monique Klaare Studio MOKKA dewinkelvanmokka
Beer
Momo beer haken 4 stoma pop Monique Klaare Studio MOKKA dewinkelvanmokka

Buddy broches

Broches van de buddy’s Momo de beer, Mister Furry de kat, Orri de vogel en de wolken in het boekje. Deze kunnen kinderen (of volwassenen) op doen. Zo kunnen ze de buddy als een vriendje meedragen.

Monique Klaare drollie kaart studio mokka momo beer

Betrokken experts

Ik had/heb als ervaringsdeskundige niet alle informatie over de darmziekte. Daarom heb ik het Radboud UMC Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen en zowel De ziekte van Hirschsprung vereniging in België als Nederland aangesloten als experts bij dit project. De pop die ik aan het Radboud UMC Amalia kinderziekenhuis heb gegeven wordt gebruikt in de spreekkamer en is een groot succes, tevens bij de wat grotere kinderen. Ik ben hen heel erg dankbaar voor de hulp die ik heb mogen ontvangen.

UMCRadboud de winkel van mokka
Monique Klaare drollie kaart studio mokka momo beer

Drollie kaart

Bij veel volwassenen en kinderen heerst over het algemeen vaak een taboe op ontlasting. Vooral voor kinderen met Hirschsprung is het belangrijk dat zij afwijkingen of bijzonderheden op de wc herkennen, zodat ze dit bij hun ouders kunnen aangeven.

 

De Drollie kaart is een poster die gebruikt kan worden als oefenblad voor op de wc. Deze nodigt kinderen uit om te kijken wat er gepoept is. In het boekje staat ook een referentie naar het achterom kijken als je gepoept hebt. De drempel om een ouder te alerteren als de ontlasting niet goed is wordt hiermee lager.

 

Engelse versie beschikbaar in samenwerking met REACH Hirschsprung Disease foundation US/CA

Franse versie beschikbaar in samenwerking met de Belgische Ziekte van Hirschsprung vereniging

UMC Radboud Nijmegen

Eind januari 2019 ging ik op bezoek bij UMC Radboud te Nijmegen om de uitkomst van mijn afstudeerproject “De ziekte van Hirschsprung in kindertaal” te laten zien. Als dank voor hun hulp als expert bij het proces heb ik hen het boekje “Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis” en een versie van de handpop Momo beer gegeven. Deze kwamen beiden op de poli te liggen en de afdeling geeft daarnaast ook boeken mee aan kinderen op de afdeling.

Toevallig zaten we tijdens mijn bezoek in de dokter van der Staak ruimte, dat is de arts die mij heeft behandeld toen ik nog een baby was.

34725-scaled.jpg
34721-scaled.jpg
34723.jpg

Boek 2 over darmspoelen

Momo de beer is terug met een nieuw avontuur voor álle kinderen die darmspoelen (niet alleen voor kinderen met de ziekte van Hirschsprung)! Momo de beer kan niet goed naar de wc en gaat daarom met haar ouders naar de drollie-dokter in het ziekenhuis. Deze dokter legt op speelse wijze het darmspoelen uit aan Momo de beer waardoor ze begrijpt wat er gebeurd. Deze uitleg wordt op een leuke manier beschreven en weergegeven waardoor darmspoelen en het praten over ontlasting meer bespreekbaar wordt.

 

Bij dit boek waren het UMC Radboud in Nijmegen, de Belgische vereniging Ziekte van Hirschsprung en ouders van kinderen die darmspoelen betrokken als experts. Het boek heeft 48 pagina’s en is gebonden in een “hardcover”. Het boekje is voor kinderen vanaf ca 3 jaar. Zij kunnen het eerst samen lezen met hun ouders en op latere leeftijd kunnen kinderen het zelf lezen. Het boek kan ook worden gebruikt om aan familie of vriendjes uit te leggen hoe de darmspoelen in zijn werk gaat.

 

Het boek is voor alle kinderen die moeten darmspoelen (ook kinderen die geen Hirschsprung hebben) en legt het darmspoelen uit en de dingen eromheen zoals bijvoorbeeld: wat een goede zithouding is op de wc en het praten over spoelen.

Nieuwe druk boek 1 

Er komt een nieuwe druk van boek 1 Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis. Deze heeft een paar aanpassingen zoals een nieuwe voorkant. Ik ben in 2018 afgestudeerd met de eerste versie van boek 1 en terwijl ik bezig aan het tweede boek kwamen er een aantal nieuwe ideeën voor boek 1. Zo zit er nu in beide boeken een invul pagina waarin je de naam in kunt vullen voor de ontvanger of lezer en zit er ook een ‘vriendjes pagina in’. Dit is een pagina die nogmaals aangeeft dat kinderen zich niet hoeven te schamen voor darmziekten en/of darmklachten.
34715-scaled.jpg
34724-scaled.jpg
34050.jpg
Studio MOKKA Monique Klaare

Boek 3

Ik ben begonnen aan het test schilderen van boek 3: Momo beer krijgt een stoma. Dit boek zal ik gaan schilderen en tekenen met de hand. Ik heb voor de tekst en de afbeeldingen wederom de hulp ingeschakeld van een aantal experts die mij graag wilden helpen.

Info pakketjes met buddy’s

Als je boek(en) besteld krijg je niet alleen het boek zelf maar ook een (gratis) info pakket bestaande uit: kleurplaten, gedrukte uitleg poster van de ziekte van Hirschsprung (alleen bij boek 1), gedrukte drollie-kaart, buddy broche (prei de vogel, wolly de wolk, Momo beer of Furry de kat), een tasje om boek en/of knuffel mee te nemen naar spannende ziekenhuis afspraken of spreekbeurt op school. Alle boeken worden ingepakt met cadeaupapier en ik doe bij elke bestelling een handgeschreven persoonlijke boodschap. De buddy beer is ook gratis, deze krijgt een kaartje eraan met de haakster en degene die het patroon gemaakt heeft. Hieronder zijn de verschillende pakketjes te zien. Het is ook mogelijk om een pakketje te bestellen zonder buddy beer.

34745.jpg
34730.jpg
34625.jpg
Momo beer Studio MOKKA
34719.jpg
34628-scaled.jpg
34713.jpg
34729.jpg
34627.jpg

Samenwerking Belgische vereniging Ziekte van Hirschsprung

November 2020 lanceerde de Belgische Vereniging Ziekte van Hirschsprung vzw het pakketje voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar met de Ziekte van Hirschsprung. Praten over de ziekte op kindermaat staat hier centraal.

Ze hebben al 6 pakketjes verzonden of afgegeven en hopelijk volgen er snel meer!

Op naar nog meer kinderen en ouders die hieraan steun kunnen hebben en hierdoor meer inzicht krijgen over de Ziekte van Hirschsprung.

Foto: Belgische vereniging Ziekte van Hirschsprung

Ambassadeur REACH

Sinds april 2019 ben ik ambassadeur voor REACH, een Amerikaans-Canadese organisatie die onderzoek, educatie en bewustwording aanbied voor kinderen met de Ziekte van Hirschsprung en hun naasten.

 

Als iemand die zelf de Ziekte van Hirschsprung heeft vind ik het belangrijk dat er aandacht is voor deze zeldzame darmziekte en dat (kleine) kinderen en hun ouders goed ingelicht worden en de juiste steun krijgen. Ik bied onder andere vertaalde elementen uit “De Ziekte van Hirschsprung in kindertaal.” aan om REACH te helpen met beeldende informatie.

 

Toekomst

Voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar met het ontwikkelen van elementen binnen de ziekte van Hirschsprung in kindertaal.

Zo worden de boeken ook vertaalt naar andere talen zoals bijvoorbeeld Frans, zodat kinderen in het Franstalige deel van België het boekje ook kunnen lezen. Er wordt ook gewerkt aan digitale versies van de boeken zoals onder andere video versies van de boeken zodat kinderen ook op interactieve manier kennis kunnen maken met de boeken en Momo beer.

Het concept zelf zou in de toekomst ook toegepast kunnen worden op andere ziektes.

 

Momo beer Studio MOKKA drollie dokter

Gastenboek

Er is een gastenboek voor mensen die al boeken hebben besteld van De Ziekte van Hirschsprung in kindertaal. Nieuwsgierig geworden naar wat zij geschreven hebben of wil je zelf een stukje schrijven?

Laatste blogposts

Dit is Julian (5 jr)! Zijn mamma bestelde het informatie pakket met het tweede boek ‘Momo beer en de varende drollie-bootjes’ voor alle kinderen die darmspoelen in combinatie met de Momo beer + wc pot. Ik ontving van haar deze mooie reactie: “Vandaag mochten wij het pakketje ontvangen voor ons zoontje Julian. Het pakketje is met zoveel liefde en aandacht ingepakt dat het een echt feestje is om uit te pakken. Een cadeautje noemde Julian het ook! Het boekje is een en al herkennin...

Er is weer een leuke maar vooral mooie reactie binnen gekomen! Het boeken informatie pakket met dokter handpop voor Ruben (2,5 jaar): “Wat zijn de boeken van Momo beer fantastisch! De ziekte van Hirschprung is een zeldzame ziekte waar eigenlijk voor kinderen qua boeken of dergelijke niet echt iets voor is. Zelf dacht ik er ooit aan zelf iets te maken voor ons zoontje maar toen kwam ik per toeval de boeken van Momo beer tegen. Zeker een aanrader! Het uitpakken van het pakketje was al een gr...

Ik kreeg een super lief berichtje van de mamma van Levi (4 jr), zij heeft het info pakket met 2 boeken + Momo beer besteld ‘Lieve Monique, Wij hebben onlangs de 2 boeken & momo de beer knuffel binnen gekregen voor Levi, met nog veel leuke extra’s! Het was een feestje om de doos uit te pakken! Wij hebben de boeken nu een aantal keer voorgelezen en Levi zegt tijdens het lezen dat hij dezelfde buik heeft als Momo de beer, het is voor hem heel herkenbaar. Wij willen jou bedanken voor...

De mamma van Liam was de eerste die boek 1 in 2018 bestelde en nu boek 2 binnen kreeg voor alle kinderen die darmspoelen. Ze mocht de nieuwe handpop uitproberen, deze is uit en aan te kleden. Met kleertjes en mutsje op is het een dokter-handpop en zonder kleertjes en muts is het een Momo beer handpop. Ze liet weten: ‘Vandaag het geweldige boek met knuffel binnen gekregen. Mijn zoontje vindt het geweldig. Ik heb het boek gelijk voorgelezen en tussendoor zei hij “oh mama dat heb ik ook!” zov...

” Mama, momo de beer heeft mijn hele dag goed gemaakt.” Daar kwam het pakketje ( super snel ) , van de @dewinkelvanmokka. Een boekje over zoals wij het noemen de ‘poepdouche’ ( darmspoelen ). Iets wat wij sinds 1,5 jaar elke dag moeten doen en Amaysa niet fijn vindt. Ook vraagt ze zichzelf steeds vaker af of zij het enige kindje is die zo een last heeft van haar buikje en moet darmspoelen. Wij vertellen altijd dat er meerdere kindjes zijn, maar dankzij dit boek beseft ze...

De Belgische ziekte van Hirschsprung vereniging gebruikt de drollie kaart ook in hun pakketjes en informatievoorziening. Ze plastificeren deze en geven er een whiteboard marker bij zodat het nog makkelijker is om te laten zien en om bij te houden wat er gepoept is. * Dit is de vorige versie van de drollie kaart, ze hebben inmiddels de nieuwe in gebruik...

Alle bestellingen worden met veel plezier verpakt en verzonden met een persoonlijk tintje om de kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken. Het is mogelijk om bestellingen op te komen halen in Breda. Daarnaast is het ook mogelijk om de bestelling te laten versturen. Er wordt ingepakt /verzonden op dinsdagen, donderdagen en vrijdagen. Let op: In verband met de huidige omstandigheden (covid-19 en bezorgdrukte) kan het zijn dat je pakketje langer onderweg is. Deze informatie was/is ook...

De ‘evolutie’ van boek 1 ‘Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis’ het boek die (de operatie bij) de ziekte van Hirschsprung uitlegt. Leuk om te zien wat er is veranderd sinds 2018. #kinderboeken #momobeer #ziektevanhirschsprung #darmklachten #operatie #duhamel #pullthrough #darmspoelen...

Kiekeboe! Voor mij is het inpakken van de boeken en beren net zo leuk als het ontwikkelen ervan. Daarom vind ik het ook geen straf om te doen in het weekend. Darmziekten en/of darmklachten zijn geen cadeautje maar hetgeen wat ik geef mag dat wél zijn en daarom doe ik ook altijd mijn best om het zo leuk mogelijk in te pakken. Op de foto is hardcover boek 2 te zien: ‘Momo beer en de varende drollie-bootjes’, een kinderboek die het darmspoelen op een leuke en begrijpelijke manier uitle...

De mamma van Luka was de eerste die beide boeken (en extra’s) binnen kreeg. Ze vertelde hierover op instagram: ‘Wij hebben zojuist de boekjes en beertjes van @dewinkelvanmokka binnengekregen over de ziekte van Hirschsprung uitgelegd in kindertaal. Hopelijk word het zo voor ons en Luka makkelijker om uit te leggen en te laten zien wat het betekend als ze straks vriendjes/vriendinnetjes krijgt. dankjewel, ze zien er fantastisch uit!’ Ze deelt het verhaal van Luka op een Instagram...

Iedereen die in de pre-sale een of meerdere boeken heeft besteld is ingelicht en de eerste pakketjes zijn al verzonden of opgehaald. Ik kan het nu ook met jullie delen: de Momo beer boeken zijn binnen!! #ziektevanhirschsprung #momobeer #darmklachten #zeldzameziekten #kinderboeken...

Boek 1 ‘Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis’ die (de operatie van) de ziekte van Hirschsprung in kindertaal uitlegt kan gebruikt worden om de operatie thuis voor te bereiden of om klasgenootjes, vriendjes en familie te informeren. De mamma van David (6 jr) bestelde boek 1 met Momo beer knuffel en zei hierover: ‘Bedankt voor het leuke pakket! Het was een cadeautje om uit te pakken! En wat fijn dat we de ziekte en de operatie nu nog beter kunnen uitleggen. Nogmaals mijn compl...

Nu het buiten vriest (brrrrr ) wil ik het graag binnen wat gezelliger maken… Vandaag laat ik weer een onderdeel van het pakketje zien: het tasje! In het tasje kan het boek én de beer (samen of apart) . Zo kan de beer mee naar spannende ziekenhuis afspraken of het boek mee naar school. Alle tasjes worden gemaakt door vrijwilligers en ze zijn gemaakt van dekbed stof. Elk tasje is daarmee ook uniek en stevig. De datum waarop de boeken binnenkomen komt steeds dichterbij! Wist je dat je ook ...

De pre-order van Momo beer boeken is geopend Vanaf NU is het mogelijk om boeken te pre-orderen via www.dewinkelvanmokka.nl. Dit betekent dat jij een van de eersten bent die een boek of boeken zal ontvangen in januari! Om de kinderen en de ouders een hart onder de riem te steken heb ik de hulp ingeschakeld van (geweldige) vrijwilligers die het mogelijk maken om bij een boek een GRATIS Momo beer of dokter- handpop te ontvangen. Deze moet je apart in je mandje doen! Zodat het systeem weet dat er ee...

Ik kreeg een beren familie binnen van de week, ge(m)haakt door Lidy van der Ham Wil jij ook mee helpen haken om beren te maken die straks (gratis) samen met boek(en) naar kinderen gaan met darmziekten en darmklachten? Meld je dan aan op de besloten groep Hakers van de Ziekte van Hirschsprung in kindertaal !...

Hoe fijn is het als je een knuffel bij je hebt terwijl je een verhaal leest van Momo beer? Deze Momo beer is een vriendje in goede en slechte tijden, een hart onder de riem en een fijne knuffelvriend in spannende tijden. Elke beer wordt gehaakt door een vrijwilliger en de naam van de haakster en de patroon maakster staat op een kaartje die je bij de beer krijgt. Lees voor gebruik het kaartje goed door. Let op: één beer per bestelling en alleen in combinatie met boek zolang de voorraad strekt. ...

Het is vandaag #wereldstomadag, de @stomavereniging heeft een mooie actie bedacht om stomadragers een hart onder de riem te steken. 💙 Helaas komen mensen met een stoma nog vaak onbegrip tegen. Iets wat ik onbegrijpelijk vind! Ik wil iedereen met een stoma daarom ook een hart onder de riem steken. Ze roepen op om vandaag het icoon van een #stoma op je hand te tekenen en daarvan een foto of video op social media te plaatsen met de hashtag #WereldStomadag. Zelf heb ik toen ik een baby was ...

Nu ik moet wachten op de tweede test van beide boeken ben ik alvast begonnen met het test schilderen van boek 3: Momo beer krijgt een stoma. Traditioneel schilderen/tekenen is iets totaal anders dan digitaal illustreren, mocht er iets niet helemaal goed gaan kun je niet meer zo makkelijk ‘terug’ of op delete klikken. Het heeft wel iets rustgevendst om het op deze manier te doen en het is ook goed voor mijn perfectionisme. Lekker aan en gaan met die ....

Heb je een boekje besteld of in het ziekenhuis gezien/gekregen? Zou ik dan mogen vragen of je iets in het gastenboek wilt schrijven? Dat kan via hier: https://dewinkelvanmokka.nl/gastenboek/ Het kost niet zoveel tijd maar het zou mij en het verhaal van Momo beer een groot plezier doen. Alvast bedankt! * Alle berichten worden eerst gecontroleerd op spam voordat ze zichtbaar zijn....

Vandaag ging er weer een unieke handgemaakte Momo beer handpop op de post naar een nieuwe eigenaar. Deze bruine Momo beer handpop is de laatste handpop die op deze manier verkocht wordt. Achter de schermen wordt namelijk gewerkt aan een nieuw idee....

Ik ben druk bezig met de ontwikkeling van het tweede boekje en kan de voorkant alvast met jullie delen. Het boekje is voor alle kindjes die moeten darmspoelen (ook kindjes die geen Hirschsprung hebben) en legt het darmspoelen uit en de dingen eromheen zoals bijvoorbeeld: wat een goede zithouding is op de wc en het praten over spoelen. Ik verwacht over een kleine periode de eerste proefexemplaren te kunnen gaan bestellen. Spannend! PS: De drollie kaart en de vertalingen hiervan zijn te downloaden...

NL/ English below Sinds april 2019 ben ik ambassadeur voor Reach, een Amerikaans-Canadese organisatie die onderzoek, educatie en bewustwording aanbied voor kinderen met de Ziekte van Hirschsprung en hun naasten. Ik bied onder andere vertaalde elementen uit “De Ziekte van Hirschsprung in kindertaal.” aan om REACH te helpen met beeldende informatie. Mochten er mensen zijn die op zoek zijn naar Engelstalige informatie over de Ziekte van Hirschsprung dan hebben zij deze beschikbaar! Engl...

De C staat voor complimenten dag vandaag. Een positieve dag waarbij je ook een ander een positief gevoel kunt geven. Door de huidige corona omstandigheden kan het af en toe lastig zijn om positief te denken en om dingen af te maken. Ik denk vandaag aan deze quote van Plato: “The most important part of the work is the beginning.” Enne: vergeet niet om jezelf vandaag af en toe ook een complimentje te geven!...

Indebuurtbreda heeft mij geïnterviewd over de uitkomst van mijn afstudeerproject bij akv st Joost: De Ziekte van Hirschsprung in kindertaal. De Ziekte van Hirschsprung is niet zo bekend. Het taboe wat betreft het praten over poep en plas bij veel volwassenen en kinderen wel. Ik hoop met mijn project verandering te brengen in dit taboe en voor herkenning te zorgen bij mensen met darmziekten. Je kunt het artikel hieronder bekijken 👇 https://indebuurt.nl/breda/bredanaars/bredanaar-van-de-week/m...

De Franse Drollie kaart is klaar en gedeeld met de Belgische Vereniging Ziekte van Hirschsprung  . Er is nu een Nederlandse, Engelse en Franse versie van de Drollie kaart die allemaal gebruikt gaan worden. Ondertussen ben ik al aan het nadenken over andere vertalingen…...

0
    0
    Momo's mandje
    Je mandje is leegTerug