Verhaal boek 1
Omdat de ziekte van Hirschsprung een zeldzame ziekte is die veel ziektebeelden kent ben ik dieper op het “operatie verhaal” ingegaan: een operatie die eigenlijk in alle gevallen van de ziekte nodig is.
Hiervoor heb ik een eigen verhaallijn in dicht vorm ontwikkeld met bijpassende beeldtaal. Het verhaal is didactisch geschreven: zo zouden de kinderen zonder de ziekte het verhaal ook kunnen lezen en met taal kunnen oefenen.
De “kindertaal” is binnen de ziekte van Hirschsprung in kindertaal heel erg belangrijk. Zeker als het gaat over het bespreekbaar maken van ontlasting en darmziekten.
Om het makkelijker te maken heb ik in Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis gebruik gemaakt van grappige synoniemen in de vorm van andere tekst voor ontlasting: zo heet poep in het boekje Drollie(s) en zijn deze op een bepaalde manier getekend. Kenmerkend voor de ziekte van Hirschsprung is de slechter werkende darm(en). Via de combinatie van o.a. onderstaand verhaal en het beeld komt een gesprek daarover makkelijker op gang en krijgen kinderen meer inzicht in de ziekte van Hirschsprung.
Knuffel Momo beer
De Momo beer is een vriendje in goede en slechte tijden, een hart onder de riem en een fijne knuffelvriend in spannende tijden. De haakpatronen zijn ontwikkeld door en elke beer wordt gehaakt door een vrijwilliger, de naam van de haakster staat op een kaartje die je bij de beer krijgt.
Handpop versie Momo beer
Een handpop versie van de Momo beer / dokter waardoor er meer interactie mogelijk is tussen de ouder en het kind terwijl ze samen het verhaal lezen.
Deze dokter beer kan helpen bij het verwerken van bepaalde indrukken en bij het uitleggen van een spannende situatie of ingreep. Een hart onder de riem en een fijn gezicht in spannende tijden.
De handpoppen worden door vrijwilligers met de hand gemaakt en kunnen qua uiterlijk wat van elkaar verschillen. Ze zijn allemaal uniek.