Selectie producten uit de winkel
Meest recente berichten

Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis

In juni ben ik afgestudeerd aan Avans AKV St Joost te Breda in de richting Grafisch- ruimtelijke vormgeving. Voor mijn afstudeerproject heb ik vanuit mijn eigen ervaring onderzocht hoe ik kinderen met de Ziekte van Hirschsprung (zeldzame dikke darm ziekte) op een leuke en begrijpelijke manier uit kan leggen wat de ziekte inhoudt. Vanuit mijn onderzoek heb ik een concept ontwikkeld: een buddy die het verhaal verteld, een boekje (bestaande uit zelfgeschreven rijmende tekst en getekende illustraties) waarin de buddy het verhaal vertelt en een handpop van de buddy die als spreekbuis kan dienen.

Het boekje: De Ziekte van Hirschsprung in kindertaal: Momo op avontuur in het ziekenhuis

Omdat de Ziekte van Hirschsprung een zeldzame ziekte is die veel ziektebeelden kent ben ik dieper op het ‘operatie verhaal’ ingegaan: een operatie die eigenlijk in alle gevallen van de ziekte gebeurd.

Hiervoor heb ik een eigen verhaallijn in dicht vorm ontwikkeld met bijpassende beeldtaal. Het verhaal is didactisch geschreven: zo zouden de kinderen zonder de ziekte het verhaal ook kunnen lezen en met taal kunnen oefenen.

Dit boekje heeft 46 gekleurde pagina’s en beschrijft onder andere de geboorte van Momo de beer, het moment dat ze ziekteverschijnselen krijgt, op bezoek gaat in het ziekenhuis bij de buik-dokter die haar verteld wat de Ziekte van Hirschsprung is en haar operatie met nazorg.

De handpop en vingerpopje die te gebruiken zijn bij het lezen van het verhaal

Een handpop en vingerpopje versie van de Momo beer waardoor er meer interactie mogelijk is tussen de ouder en het kind terwijl ze samen het verhaal lezen.

De handpop en het vingerpopje zijn op verschillende manieren te gebruiken: de ouder leest voor zonder handpop, of met handpop.

De ouder leest samen met het kind en het kind kan de pop aandoen en vanuit de pop spreken of het kind kan oefenen met taal en leren lezen.

De handpop is per stuk handgemaakt en bestaat voor 80% uit merinowol.

Andere realisaties van het project

Vanuit de beeldtaal en de ‘drollies’ heb ik ook de drollie kaart gemaakt waar kinderen op een leuke manier kunnen aanwijzen en registreren wat voor ontlasting ze hebben.

Tevens heb ik broches gemaakt van de buddy’s ontwerpen Momo de beer, Mister Furry de kat, Orri de vogel en de wolken in het boekje. Deze kunnen kinderen (of volwassenen) op doen. Zo kunnen ze de buddy(‘s) als een vriendje meedragen. Het zou ook zo kunnen zijn dat kinderen bijvoorbeeld na de operatie een broche krijgen voor hun moed.